Kek dari buah tembikai




Dah lama teringin nak buat kek version sihat ni.
Dulu nak buat kek nasi lemak, 
malas nak buat takut tak jadi sebab tak pandai masak dan tak creative
hahahha

so kemaren birthday mak, saja la buat kek buah tembikai ni
sebba mar pun tengah diet ni haaa
so terhasil jugak
30 minit ja dah siap.

total dalam rm15 ja kos dia sebab buat tak besar pun
tapi tu pun tak habis semalam makan 5 orang.





korang boleh layan video dekat facebook mar 
klik link ni -> Video step by step


RESEPI SOS BLACKPEPPER VIRAL

Ni resepi untuk 2 -3 orang makan yea
1 Sudu mentega
1 sudu tepung gandum
1/2 pati kiub ayam
Air masukkan ikut agak agak pekat je
Ikut suka hati serbuk balckpepper kasar dan halus (yang halus tak masukkan tak pa, dah ada.Tu yang masukkan jugak)
2 sudu sos blackpepper , lebih pun tak pa
kicam agak agak hitam ikut selera.

Kat bawah ada gambar bahan bahan yang mar guna ya. Alang alang, mar bagi sekali resepi perapan ayam ya.

Ayam beli kat kedai frozen, cakap nak ayam chicken chop .Nanti dia akan bagi ayam yang memang siap buang tulang ni, khas untuk chicken chop/grill.

RESEPI PERAPAN AYAM

3 bawang putih(tumbuk)
sos blackpepper
serbuk blackpepper
separuh pati kiub ayam yang hancurkan
kicap sikit je
gaulkan semua dengan ayam dan mar perap semalaman dalam peti.

ayam tu cucuk2 dengan garfu @ pisau bagi meresap.Tak perlu garam dah sebab pati ayam tu masin dah.

sayur tu ikut korang la, kali ni mar just letak brokoli dengan carrot je. Rebus air sampai mendidih, masukkan garam dalam air tu.
Lepastu tutup api, masukkan brokoli + carrot dalam 30 saat, terus angkat sebab nak ranggup.

Esok cuti, boleh la uolls pakat buat untuk anak beranak dekat rumah. Jimat dan bagus jugak untuk diet ni ha😂

Mar izinkan uolss  SHARE posting bagi mudah nak cari balik nanti bila nak buat kan.

Jom Join Telegram NotaMar
klik ni 👉 t.me/NotaMarziana & klik join

Posting asal fb Mar Ziana (Boleh tengok video step by step dengan klik nama Mar ziana)


Journey Kurus


Pejam Celik harini hari last bulan April 2017.
Dan ni posting pertama untuk tahun 2017.

SubhanAllah,
bersawangnya blog ni.hahahahaha
Dalam kesibukan dekat bisnes , makan tak pernah lupa walaupun makan lewat dan makan entah apa apa.kahkahakah

sampai la tetiba sedar asyik sakit lutut dengan sakit tumit.
Maka dengan itu, bermula lah journey untuk turunkan berat badan.

Bertahun lamanya asyik gagal,
kali ni berjaya turunkan berat badan dengan FORMULA sendiri.
Fuhhhh Alhamdulillah..

Kata orang, yerla owner produk kurus mestilah kurus.
Entah entah tak makan pun produk sendiri tu.

Hahahaha
mulut orang ni memang tak boleh nak tutup.
Dari kita buang masa bertekaq dengan dia, baik kita fokus kerja harian kita ni kan.
InsyaAllah bulan 5, akan kongsi sedikit demi sedikit tip kurus dekat facebook untuk bagi semangat dekat orang yang nak kurus sebelum raya nanti.

Walaupun sebelum ni dah memang share,tapi takkan pernah stop untuk terus share.
Sebab masih ramai yang belum tahu ilmu yang meluas ni.

untuk korang yang nak tau lebih berkaitan Gula Gula Kurus ni terus klik link ni ->#gulagulakurus
 
Copyright © marziana shukri | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in