" Macam mana saya nak mula berniaga?"

soalan Famous

" Macam mana saya nak mula berniaga?"

Mula saja dengan apa yang ada. Yang penting bukan modal wang tapi modal diri.

Semangat saja tak cukup kalau tiada tindakan.
Idea saja tak gerak kalau tak bertindak.
Nak bertindak macam mana?

Ok,
sekarang apa yang ada?

Handphone tiada wassap bukan reason.
handphone torchlight bukan penghalang nak berniaga. Tapi saya yakin majoriti sekarang semua handphone boleh touchscreen kan.

Saya dulu bermula dengan handphone Nokia torchlight! Customer deal melalui PM dan sms.

Yang penting ada internet, mana nak cari internet kalau broadband pun takda?
Saya dulu ada broadband pun selalu ke kedai mamak guna wifi dan buat kerja kat situ sampai mamak pun nampak ja muka saya terus letak teh tarik!

Sebenarnya kita ni ja suka buat alasan. Alasan terjadi sebab takda push factor.
Tiada apa yang mendesak untuk kita kena buat jugak! Dah rasa selesa apa yang ada.

itu sebenarnya kan?

kalau tak pasti anda takkan tanya macam mana nak mula!

Bila fikir gini kan, bagus jugak manusia ni ada hutang dengan bank, hidup bukan dalam rumah keluarga, sebab apa?

benda2 ni adalah push factor saya dahulu untuk saya kena usaha dengan all out.
Memang nampak buruk ada pinjaman dengan bank, tapi kalau tak disebabkan pinjaman tu kita takkan usaha untuk selesaikannya Tapi tak da la suruh anda buat loan!

Yang penting adalah Cari Push Factor! Cari Big Why!

kemudian, apa saja depan mata, semua nampak boleh tukar untuk jadi duit.

p/s: gambar saya snap testimoni dengan hp nokia torchlight ada di komen pertama wink emoticon

F I N A L E ‪#‎IamEXCLUSIVEdropship‬



cukup 7 part dikongsikan termasuk finale ini.
saya doakan semoga setiap part yang dikongsikan memberi manfaat pada setiap yang membaca.

Dan secara tak langsung memberi semangat untuk peniaga2 baru yang bermula sebagai dropship berazam dan yakin bahawa dia pun boleh berjaya suatu hari nanti.

Dan yang paling penting, praktikkan apa yang dikongsikan part 1-part 7.
Andaikata tak ingat, boleh klik #iamexclusivedropship dan akan keluar semua part.klik save post tersebut untuk rujukan akan datang. saya izinkan untuk berkongsi dengan dropship2 anda ilmu tersebut.

Yang penting follow saya di fb hahahaha tongue emoticon

Lumrah manusia, kita suka bersaing. kita nak menjadi yang terhebat. Pilih untuk bersaing secara sihat. Dalam group kita, kita ajak dropship2 lain bersaing dengan kita tengok sapa yang berjaya upgrade naik ejen dulu.

Selain tu, siapa yang dah berjaya naik ejen , jangan kondem yang masih dropship.keep on bagi semangat !

finale part ni saya nak setiap dropship rancang untuk masa depan.
Bukan bisnes setakat main2.Tak nak sekadar jadi dropship sahaja.

Apa yang perlu dilakukan sekarang untuk kegunaan masa depan?
1- Setkan tarikh last untuk diri sendiri jadi dropship. Sampai tarikh tu,dia kena dah ejen dah. Pasang strategi ikut part 2 yang saya kongsikan.

2- simpan database pelanggan.Sebab masa dropship ni,kita banyak berurusan direct pelanggan. simpan database BUKAN di dalam contact hp sahaja. kena ada hardcopy dan softcopy jugak.

ssediakan satu buku khas untuk pelanggan sahaja,
kalau softcopy simpan dalam excel ja.

bil I nama I no telefon I negeri I produk

produk apa yang dia beli dengan kita supaya bila kita dah upgrade ejen, mudah kita nak fup dia untuk aproach dia jadi dropship produk tersebut.

3- Bina engagement dengan pelanggan dengan cara yang simple seperti bila dia pm kita, kita kata..boleh kita sembang di wassap? lebih senang kan..

tujuan untuk dapatkan database dia.
dan bina engagement walaupun dia tak beli atau tak repeat order dengan ucapkan selamat hari raya, selamat berpuasa, jaga kesihatan di cuaca yang panas ni..

bawah tu pastikan letak nama facebook kita yang kita brandingkan.

kalau guna facebook, bina engagement dengan like serta komen di wall dia.

4- Rekod kewangan kita.
Jaga simpanan kita, simpan dulu perangai nak shopping yang kononya rewards diri tu. rewards diri bila capai target hanya sekali sahaja. tapi jangan sampai rewards sampai habis simpanan untuk masa depan bisnes kita!

dan jangan sampai setiap minggu rewards diri last2 duit nak rolling bisnes takda!

Ramai peniaga lemah sangat2 bab ni. kalau nak bisnes long term,untuk masa depan kena start dari dropship rekod kewangan , dan jaga aliran keluar masuk . nak lebih detail kena banyak membaca dan belajar daripada orang yang ada simpanan banyak. Banyak strategy yang boleh follow. ikut keserasian kita nak pilih strategy mana.

ok semua?
suka dengan finale part ni?


I AM EXCLUSIVE DROPSHIP Part 6



Biasa dah sekarang ni ,dropship mesti diletakkan dalam satu group untuk mudah leader guide atau announce . Tak kira lah group telegram atau group wassap atau group facebook.

Majoriti suka masuk dan dengar ja apa yang disampaikan.
Tak da orang share, maka senyap la dia pun.
Tak pasti sebab kurang keyakinan diri kot .Bermula dari dropship kan.

Sebab tu dari part 1 saya tekankan apapun bermula dari diri sendiri.
sebab part 6 ni apa yang saya nak anda buat untuk jadi exclusive dropship adalah AKTIF dalam group support !

Aktif macam mana yang saya maksudkan
1- bila masuk dalam group ,perkenalkan diri dan mohon tunjuk ajar la kan.

2- kalau group facebook atau telegram yang boleh scroll, geledah dulu cari apa yang dikongsikan.

3- bila dah baca, klik like dan komen supaya admin group alert kita dah baca.

4- Biasa admin group adalah leader kita,kita nak leader kita tau kita memang dah baca dan kita bukan kategori semua benda nak tanya,padahal dah share dah.. ingat! leader cukup suka dropship kategori ni. berdikari !

5- Bila ada cara baru yang kita dapat kenalpasti atau dapat teknik baru closed sales yang kita sendiri dah aplikasikan menjadi, rajinkan diri berkongsi dalam group! jangan kedekut ilmu ! Lagi kita share, lagi Allah murahkan rezeki kita tau! lagi satu leader semakin kenal kita! cuba bayangkan kalau dalam group tu ada berpuluh atau beratus orang, ingat leader nak cam ke sorang2?kita bukan nak raih perhatian untuk bodek ke apa..kita nak dia sedar kewujudan kita dan ketahuilah bila kita ni banyak memberi dalam group, leader akan ingat kita, doakan kejayaan kita, silap haribulan dia akan pm personally untuk bg coaching personally.

6- Bila ada members lain yang post dalam group tanya sesuatu, involve dalam pertanyaan dia.. kalau tak tau, komen la maaf tak tau.. kalau tau, jawablah.. kalau dia kongsi kejayaan dia closed customer ,raikan!
"celebrate small succses! " kalau kejayaan kecik pun tak reti nak raikan, ingat kejayaan besar nak datang?

Apa yang saya kongsikan, apa yang saya pernah buat.
kalau dalam group tu nak mengata kita . Biarkan ja, asalkan kita ni bukan nya jenis duk post apa yang orang tak suka.

tau apa yang orang tak suka?

1- meseg berantai-
2- meseg kondem leader
3- meseg negative

orang tak suka la,dan jangan buat kalau tak nak orang tak suka kita.
Manusia boleh berubah, kita ja degil tak nak berubah.
kalau sebelum ni tak pernah nak buat 1-6 tadi, latih paksa untuk buat,lama lama akan semulajadi nak buat.

sebenarnya ni bukan untuk dropship ja tapi untuk semua.
Tak kira ejen
tak kira stokis.


‪#‎IamExclusiveDropship‬


I. am Exclusive Dropship Part 5



Saya nak ucapkan terima kasih pada yang setia follow topik i am exclusive dropship dari part 1- 5 ni.

Apa yang saya kongsikan, saya cuba refresh balik apa yang saya buat dulu. Percayalah, setiap orang yang mungkin di mata anda "senang" sekarang melalui perit yang amat suatu ketika dahulu.

So , jika sekarang anda lalui peritnya nak berniaga di facebook, mungkin itu tanda2 anda akan berjaya nanti😉 dengan syarat, Teruskan usaha!

Ketika saya create facebook yang sekarang ni guna ni, dulu namanya Dms Showcase. kononya tak nak kawan2 nurse saya tau saya berniaga, dan nak asingkan personal dan berniaga, last last semua aktif dalam ni ja yang kini ditukar nama MMarziana Shukri

so apa yang saya buat untuk tambahkan kawan dalam facebook adalah , saya add 10 orang setiap hari.

Saya masuk dalam group yang related , saya add ja 10 orang setiap hari. ye la, kalau friends di facebook ada 1000 ja, dan yang nampak posting kita 10% daripada jumlah friends tu, baru 100 orang. Dan 100 orang yang nampak tu katakanlah 10% yang klik like posting kita, baru 10 orang, yang membeli keberangkalian seorang ja!

so nak potensi pelanggan ramai, kena ramai la kawan. Dan bila dah add friends, setiap hari luangkan masa dengan seorang kawan.

caranya macam mana?

Like posting dia,
Komen posting dia,
pm dan ucapkan terima kasih approve kita dan sembang2 la tanya duk mengenai masing2 TaNPA menjual!

Tapi biasanya nak pm ni awal2 ja saya buat, bila dah dapat pelanggan, saya akan luangkan sehari untuk seorang pelanggan. sebab tu lah majoriti kawan saya masa awal saya bisnes adalah pelanggan saya.

Dari pelanggan -> sahabat.

Ini kita kata bina engagement, dan silaturrahim tanpa niat menjual. Orang sekarang suka pm terus menjual! 😓 tu orang unfrienda balik tu!

Berdasarkan pengalaman saya, bila kita dah bina rapor yang bagus dengn pelanggan kita tadi, mudah untuk dia suggest pada kawan2 dia untuk beli dengan kita dan juga mudah untuk dia timbul minat dan nak berniaga dengan kita.

kalau tak percaya apa yang saya katakan, saya tag terus seorang ni yang kini ejen ssc, Kami mula kenal masa zaman saya berniaga sengkuang calit lagi!

cer share NurNurul Shamsulina Ellynalu kenal mar camna😅😅😅

sebelum tu, siapa dapat apa yang saya cuba sampaikan ni?😊

kalau faham klik like 😘
‪#‎IamExclusiveDropship‬



‪#‎IAmExclusiveDropship‬ Part 4



Facebook profile ni kita anggap macam kedai kita.

dan wall kita tu ibarat muka depan kedai kita yang kita kena buat nampak menarik supaya orang suka lalu depan kedai kita dan bertuahnya dia akan masuk membeli.
Masuk membeli ni ibarat dia PM kita.

sebab kita nak nampak exclusive, kita bukan sekadar kena jaga gambar profile FB kita, malah status pun di ambil kira.

Saya rasa semua dah sedia tau waktu pagi sesuai posting kata2 motivasi .
waktu hampir lunch ,promosikan produk.
Waktu petang kongsikan sesuatu yang menarik seperti lawak jenaka dan malam boleh promosi dan juga sharing kerana malam trafik paling tinggi orang buka facebook.

isu paling biasa diterima ,
" kami tak tau nak buat ayat"

untuk kata2 motivasi dan lawak jenaka , anda google ja atau boleh copy paste dari page2 yang beratus ribu like @ juta like.

Macam saya sendiri, saya suka page prof muhaya dan dr fadzilah kamsah.

bila saya baca status beliau yang saya rasa "terkesan" dan sesuai untuk saya post di wall, saya akan post.

Letakkan credit atau tag nama fb beliau di bahagian bawah. Walaupun mereka tak pernah isukan kenapa copy atau wajib kena kredit . kita letak juga sebab hormati idea yang diilhamkan. Tapi kalau ada yang memang tak suka kita copy dan credit, dia nak share ja boleh.. kita hormati apa dia nak , ok? 😊

Bab nak promote produk ni , awal2 berniaga adalah normal untuk tak pandai karang ayat. Usah susah hati.

yang penting elakkan tanda seru dan tanda soal berulang kali walaupun kita sangat teruja.

Dalam masa yang sama, setiap kali baca status orang lain promosikan produk yang ramai orang komen dan like cuba perhatikan cara dia posting.

Tak apa, ini adalah proses pembelajaran. Yang penting berani untuk mulakan. Lepas tu belajar la dari guru yang mahir dalam bidang copywriting😊

lama2 kita akan mahir, Insyaallah. Doa pada Allah, ilhamkan idea pada kita dan buka minda kita supaya mudah faham dan boleh praktikkan terus.

semuanya dengan izin Allah. Kalau dah belajar dengan guru sehebat mana pun berkaitan copywriting tapi Allah tak buka minda kita untuk mudah faham, susah tu. Sebab tu bila belajar, kena tau adab berguru .

Memang ilmu yang guru kita beri tu , bukan milik dia, milik Allah . Tapi Kenapa Allah ilham kan pada dia bukan kita? 😉

Hormati guru bukan bermaksud bodek, tapi jaga air muka guru, doakan guru, hargai apa guru beri idea pada bisnes kita, .

Guru manusia biasa yang kadang2 ada buat salah dan silap juga. Kita follow apa yang kita boleh follow. Tak perlu mengutuk guru. Kita bukan nak penghargaan dari guru tapi kita nak keberkatan dari Allah. Bila Allah berkat ilmu yang kita dapat, kita buat sikit ja.Hasil sangat superb.

bayangkan, kisah dropship exclusive ni, Allah ilhamkan saya ketika saya iron baju ja tau😅. Allah nak beri ilham ni dekat mana2 pun boleh dan syukur boleh karang sampai part 4 ni pun Allah hadirkan ilham untuk menulis supaya anda yang baca ni dapat manfaatnya.

Hebat kan Allah? 😊
Terima kasih Allah.
Percayalah, anda adalah insan yang Allah pilih untuk baca dan posting ni 😉

jika terkesan dengan part 4 ni
komen bawah
Terima kasih Allah 😊


I Am Exclusive Dropship (Part 3)


Bila kita bermula berniaga online, kita kena setkan ini permulaan branding kita.
Kenapa perlu branding dari awal?

supaya orang ingat kita
supaya orang ingat kita
supaya orang ingat kita

apa jadi bila orang ingat kita?

✔orang akan cari kita bila dia nak beli produk tersebut.
✔Customer yang dah beli akan mudah rekeman kita dekat kawan2 dia .
✔orang akan selalu masuk wall kita.

Kalau kita TAK bermula dari dropship branding diri, bila kita nak bermula?
Time stokis baru nak branding? Lambat dah...

kita kan suka cepat
nak duit pun nak cepat
so kena usaha dari awal la

kalau tengah baca ni tak mula lagi camna?
nak mula dari bila?

S E K A R A N G!

macam mana caranya?
Profile picture, letak lah gambar diri. Allah dah cipta wajah kita cantik, kenapa nak malu2 letak gambar kucing? Kenapa nak letak gambar kereta? Manusia ni suka tengok dengan siapa dia berurusan.

Melainkan kalau pakai niqab, dan memang tak nak letak wajah sendiri, letaklah logo nama. Buat dari awal logo nama sendiri. Saya dulu brandkan " dms showcase" sehingga facebook suruh tukar nama, saya terpaksa brandkan nama marziana shukri pula.

penting sangat ke gambar facebook profile ni?

yup sebab tu first impression orang dekat kita. Bila kita komen di wall orang pun akan nampak muka dulu.
Ada orang yang memang setahun sekali ja tukar gambar profile picture dia . Sampai orang ingat nama dan gambar dia.
gambar profile picture sangat penting!

Satu part ja sentuh pasal gambar profile picture ni.
Kalau nak lagi exclusive, ambik gambar dari studio. Lagi orang rasa ni tak macam dropship ni..
boleh semua?

Bagi yang dah tau dan dah buat. Ni revision la ya. bagi yang belum ni sangat penting ya.
Next saya up pasal status plak ya.

Ramai dropship kata , " saya tak da idea nak up status apa"
"saya tak reti nak karang ayat"
siapa yang sini dia dropship dan nak tanya apa2 berkaitan dropship atau masalah yang dihadapi boleh komen dibawah.

yang dah baca, belanja like satu😊



I am Exclusive & Exellent Dropship (Part 2)


dah baca part 1?
kalau belum, kena baca part 1 dulu.

Saya perasan majoriti kesilapan dropship yang nak untung besar adalah jual banyak2 produk.
Dah jual produk A, lepas tu jual plak Produk B.Nampak plak ni margin produk C tinggi,jual jugak. Esok lusa nampak produk D plak dah. Eh eh ada peluang baik ni, ambik la dropship produk E plak.

Last last pening tak tau nak promote yang mana satu😅
ok sebenarnya tak salah nak jual produk lebih pada satu. Maximum saya bagi 3 ja untuk anda yang macam2 rasa best ni.

1 - pilih produk yang margin rendah tapi orang senang beli. Contoh keuntungan rm1 tapi orang sekali beli 5 dan orang tak ralat nak beli.
2- Cari produk yang margin tinggi, walaupun sorang ja customer beli tapi sedap.
3- cari produk yang margin tengah2.

Saya faham dropship ni sebenarnya nak cari duit untuk bayar sewa rumah, untuk bayar kereta, untuk beli barang anak sebab saya pun pernah di situasi yang mana dapat profit dari dropship berapa ratus sebulan pun dah melompat seronok.

Dan saya faham bukan hangpa saja saja nak jual banyak2 produk, hangpa baru nak start meniaga, friends facebook pun baru berapa ratus, hat ada tu pun belum tentu lagi nak support kan.Dan hangpa perlukan duit untuk bulan tu, so hangpa rasa mana ja ada peluang, hangpa grab.Tapi bila berlambak sangat pun, hangpa pun pening satgi.
Dan walaupun 3 produk tadi, hangpa kena menjiwai apa pelanggan nak dengan produk tu.

Cara paling mudah, try dulu sendiri ok😊.Masa saya awal2 jadi dropship, saya hanya jual 3 produk sahaja, Namun saya akan fokus promote pada produk yang mana satu senang dapat jualan.
lagi 2 produk tu backup dalam album photo.Buat asing2 album.

untuk produk mana satu dulu saya nak naik ejen, saya akan pilih produk yang selalu dapat customer, untuk dapatkan margin yang besar.
Biasa kategori produk A ni modal ejen tak tinggi sebab produk murah. Dalam lingkungan RM200-300

so kerja saya adalah rekod setiap kali ada customer beli. Berapa dia bayar, berapa modal bayar dekat suplier, berapa profit saya.
supaya saya alert berapa dah dalam saving saya.Dan saya mudah untuk buat pengiraan Kalau saya nak naik ejen dengan cepat, saya kena dapatkan berapa orang pelanggan supaya profit tu cukup untuk saya upgrade ejen.

faham kan?
Dan saya tak aim rewards diri nak beli apa2 untuk saya.

TAK!

saya fokus untuk kumpul modal naik ejen.Kalau lah saya nak jadi ejen untuk produk A, dan nak tunggu profit produk A lambat sangat, profit produk B secara tak langsung membantu saya untuk cepatkan lagi upgrade ejen.

katakanlah profit produk A RM 1
sekali orang beli dapat RM5
produk B Profit RM50
produk C profit RM15

dan saya nak naik ejen untuk produk A dulu sebab kos ejen rendah iaitu RM100 dan selalu dapat pelanggan serta margin bila jadi ejen jual dekat pelanggan RM5.
maka saya hanya perlu dapatkan pelanggan produk B 2 orang sahaja.
faham kan contoh saya?

Bila matlamat dan cara pun jelas. Kita akan usaha untuk closedkan pelanggan.Kita takkan buat bisnes kita main main.

kalau dari dropship hangpa dah start merekod jualan dan disilpin bab kewangan serta teliti dengan perancangan apa yang hangpa nak jual.
Hangpa akan jadi stokis yang superb nanti sebab percayalah, berapa ramai stokis yang tak rekod pun jualan depa. Ada yang rekod time rajin ja.. lepas tu gaduh, awat la tak jadi jutawan. T_T
‪#‎IAmExclusiveDropship‬


I AM EXCLUSIVE DROPSHIP (Part 1)


kenapa kita nak orang nampak kita TAK macam dropship?

Kita kena faham, apa persepsi orang pada dropship.

✔promote macam2 tu, dia la tu.
✔ setakat layan gitu2 ja.
✔Tak banyak ilmu di dada.

so ,bila kita faham persepsi orang, kita kena TUKAR jadi luar biasa dan nampak exclusive. Biar orang pm tanya kita plak, ada nak ambik ejen tak?
dan kenapa kita kena bagi nampak luar biasa dropship?
Supaya orang lebih yakin untuk berurusan dengan kita.Orang rasa kita ni macam hebat,macam pakar dan bukannya syok sendiri claim diri pakar dan hebat.

Sebelum start dengan lebih detail part 2- part 7
kena faham semuanya bermula dari diri kita sendiri!
Bukan dari orang luar.

Bila diri sendiri dah dibajakan dengan semangat yang kental, matlamat yang jelas dan reason yang kuat.Biar apa orang kata, kita dah tak ambil peduli!
Majoriti dropship selalu down kan diri sendiri dengan

"aku tak da modal, dia boleh la suami kerja gaji tinggi"
"aku tak reti meniaga,dia tak pa la dulu belajar dekat u pasal bisnes"
"aku suri rumah ja, nak buat suka suka ja, "

bila masing-masing dah setkan benda ni dalam diri, memang macam tu la rezeki nak masuk pun! Sebab tak bersedia untuk menerima rezeki yang besar!
Tapi dalam hati nak jadi jutawan, buat kerja halai balai !

so, kalau dah bersedia nak step ke 2,
mulai sekarang, dah baca status ni kan?

setkan dalam minda,
setkan dalam hati,
setkan dalam jiwa,

✔walaupun aku takda modal sekarang, aku akan kumpul modal melalui dropship untuk naik ejen kemudian stokis!
✔walaupun aku BELUM reti berniaga, aku akan skodeng wall orang yang suka share ilmu, setiap hari supaya aku baca dan aku terus buat,kemudian aku dah ada modal lebih,aku akan belajar untuk bisnes aku!
✔walaupun aku suri rumah, tapi gaji aku besar daripada orang bekerja!

Kenapa aku kena upgrade jadi ejen kemudian stokis.
Bukan sebab aku gila pangkat.

1- aku nak keuntungan yang tinggi
2- aku boleh bina legacy aku , ada ejen bawah aku, ada dropship bawah aku.
3-bila aku ada dropship nanti, aku akan share plak apa yang aku dah buat dulu sebab aku yakin "bila aku bantu orang lain berjaya, Allah akan bantu aku "


Persediaan Ejen bila Naik stokis.


Ingat lagi saya nak kongsikan bab ni👆🏻. Pagi pagi jumaat ni , saya nak kongsikan ilmu ni pada sahabat sahabat saya😊
Untuk bagi cepat stok keluar ketika stokis, kita kena bergerak dalam team. Bukan tak boleh jual satu satu dekat customer Tapi bila kita bergerak dalam team lebih mudah dan secara tak langsung kita dah bantu orang lain nak tambah pendapatan jugak kan.

Masa kita ejen, bina seramai mungkin dropship. sebab ejen ni , dalam ramai ramai bukan semua boleh buat sales sangat.
⛔Ada yang sibuk ,
⛔ada yang baru satu posting dah give up
⛔ada yang setakat suka suka kot jadi dropship ni😅

So kalau dalam 30 dropship, mungkin ada dalam 5-10 orang sahaja yang boleh buat jualan lebih kurang 10 unit sebulan.
Sebab tu kena ramai dropship ni, tambah2 kalau anda tak tetapkan syarat apa apa untuk jadi dropship , lagi lah ramai dapat dropship tak kualiti.

Dan anda kena alert setiap dropship yang ada, berapa orang yang nampak potensi boleh jadi ejen dah ni.
sebab tu pentingnya ada rekod!
senang nak refer semula.

Dan ingat!

ajar dropship mengenai kewangan supaya mereka dapat kumpul profit jualan tadi untuk dijadikan modal ejen.
bila anda nak naik stokis, dan ada dah dropship yang bersedia untuk naik ejen jugak perkara ni jadi lebih mudah.!

Tapi pastikan diri tak terlalu bergantung pada dropship/ ejen bila dah naik stokis supaya stok tu tak tunggu ejen nak restok sahaja.!
bab ejen / bab stokis sebenrnya panjang dan lebih dalam kalau nak saya kupas satu persatu.


😊

Buang Ego, Tambah Pendapatan









Semakin lama berniaga
semakin banyak perkara dipelajari.

Saya dulu pun ada buat kesilapan dalam berniaga online ni.
Kita belajar daripada kesilapan.

Ada perkara,
benda tu tak salah tapi kita nak perbaiki sebab sampai bila kita nak di tahap tu ja?
So , nak tak nak kena rendahkan ego.

Belajar dan praktikkan.
Ada orang, dia follow apa tips yang dikongsi di facebook orang lain tapi dia tetap tak nak ubah sebab baginya selama ni apa yang dia buat pun masih ada pelanggan.
So bagi dia,Kenapa nak ubah?

Atau,

Dia dah cukup selesa dengan jualan yang dia dapat daripada bisnes di facebook nya. so dia tak rasa perlu improve.
Sebab tu keadaan "selesa" akan membunuh kita lama kelamaan.

Directly,
apa kesilapan yang dulu saya pun buat bila baru berniaga di facebook ni?

- Posting ayat tunggang langgang.
- Perenggan tu selalu buat orang tengok pun serabut😅
- Menggunakan short form terlalu banyak di posting
- Hard selling sungguh sungguh . Dalam satu hari , berlambak posting hard selling.
- Terlalu teruja sehinggakan tanda seru lebih pada satu.
-tag nama sahabat facebook.😁
👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
ini antara kesilapan yang berlaku pada awal permulaan perniagaan saya.
Rasanya ada lagi kot, tapi tak ingat.

point saya di sini, bila dah baca apa yang dikongsikan.berlatihlah untuk ubah. Jangan degil untuk terus sama saja. Ia bukan untuk orang lain , tapi untuk diri sendiri jugak kan.
ego biar bertempat.

Jangan sampai bisnes drop, lepastu cari salah orang lain berbanding diri sendiri.

Harini orang tengok kejayaan kita.







Harini orang tengok kejayaan kita.
Harini orang rasa nak jadi cam kita.
Harini orang kata syoknya jadi kita.

T A P I

orang tak nampak betapa sakitnya hati kita telan amarah ejen dan pelanggan yang asyik2 nak marah belum apa apa lagi.
Orang tak nampak betapa kita sedih bila orang mengata kita belakang sedangkan kita berdoa untuk kejayaan dia.
Orang tak nampak betapa kita struggle untuk motivasikan diri kita setiap hari supaya positif dan sebarkan aura positif pada orang lain.

F I K I R kanlah

Sampai bila kita nak jadi diri kita yang sekarang?
Semua benda tak kena, kita nampak salah orang dulu berbanding cermin diri kita.
Kita kata kawan2 facebook kita negative, cuba tengok balik status2 kita. Positif sangat k?

R E N U N G kanlah

kita buat baik, orang kata "eleh buat buat baik la tu"
kita buat jahat, orang kata " ish dia ni, tak reti insaf ka?"

sampai bila kita nak hidup dengan kata orang?
atau kita ni yang hantu duk mengata orang?

saya tak tau apa nak kata,
sejujurnya hati ini sakit, sedih, kecewa melihat orang yang nak berjaya tapi tak nak ubah diri dulu...

yer la
semua benda , kau ja yang betul..

saya manusia hina,
apa yang mampu. saya doakan kalian.

memaafkan




Saya terima soalan ni pagi tadi,

"Assalamualaikum,
Bila follow fb mar ,mar pernah cerita ditipu dan memaafkan.
Cuma nak tanya sebab apa ye mar maafkan penipu tu"

----
To be honest,

marziana yang dulu adalah marziana yang kuat berdendam.
Memaafkan sangat sukar,
terutamanya apabila ia melibatkan wang dan kehidupan saya.
Kalau menjawab directly sebab saya memaafkan, sebab saya pun pernah menipu orang suatu ketika dulu untuk invite kawan2 saya ke opis MLM , saya tipu kata nak ajak dia keluar makan la, keluar jalan2 la tapi lepas tu bawak dia closing sehingga benda tu buat hati saya berdarah.
Berdarah/ terluka apabila saya ingat semula, adakah mereka dah memaafkan saya? walaupun mereka tak berjaya diclosedkan tapi ia melibatkan persahabatan.

jujur,
saya malu dengan sahabat2 nursing saya yang tau isu ini.
Kemudian apabila saya stop MLM
saya pulak ditipu. Kifarah la tu kan.
tapi apa yang lagi pedih ia melibatkan wang. Semestinya perasaan ditipu dengan nilai yang hampir 80k membuatkan saya lagi pedih dan to be honest ketika tahun 2012-2013 jangan sapa sebut nama insan tu depan saya.

Sebab mood saya boleh terus berubah 360°.Saya belajar melepaskan perasaan yang tersimpan dalam hati ketika itu
1-Di Imkk di mana saya gunakan peluang untuk jerit dan lepaskan segala kesakitan dihati sepenuhnya dan saya belajar menyebut nama insan tersebut dan katakan saya memaafkan dia.

2- Di Super highway Wang di mana saya sangat sedar, bukan salah sesiapa pun. salah saya sebenarnya. Duit saya, tanggungjawab saya Tapi saya biarkan orang buat keputusan berkaitan duit saya dan saya ikut ja..

3- Kata orang, bila kita bencikan seseorang, hati kita tak bersih.Ada titik2 hitam. Rezeki sukar nak masuk pada hati yang tak bersih. Amalkan solat taubat. Tapi saya bodoh dulu, saya fikir solat taubat ketika bangun tahajud ja.. walaumacam mana pun saya amalkan istighfar.
Setiap kali saya istighfar, saya akan ingat maksud nya.Dan saya sungguh2 mahu Allah ampunkan saya dan saya pernah baca, istighfar dapat bersihkan hati.Istighfar saya bukan setakat 100x sehari Tapi selalunya lebih. Istighfar antara zikir favourite saya.

4- saya teringat kata kata ni,
kita memaafkan orang yang menyakiti kita bukan sebab dia layak dimaafkan, tapi sebab kita nak hidup bahagia tanpa sentiasa bawak dia dalam hati yang pedih ni..Setiap kali hati kita pedih, tak bahagia kita tak tenang. Nak buat semua benda jadi tak kena.

5- saya melatih diri untuk betul2 ke saya dah maafkan dia dengan cara bila saya teringat kisah ini , saya doakan semoga Allah beri hidayah dan kebahagiaan pada dia. Sebab kadang2 saya fikir, dorang ni tak takut mati ke? tak takut kena seksa ke nanti? Macam mana rezeki yang dia beri pada anak2 dia hasil tipu orang? anak dia tak bersalah pun.
Dan setiap malam, bila suami pasang ceramah ustaz abdullah khairi. saya akan ingat ni
" Hidayah milik Allah"
So, doakan ja dia.

6- apa yang buat saya lagi kuat untuk memaafkan dia adalah, saya sungguh2 menghayati kata kata ni
"setiap yang terjadi, pasti ada hikmahnya"
saya sentiasa mencari apa hikmahnya perkara tu terjadi pada saya.

Apa yang saya nampak,
1- saya jadi semakin kuat, kental dan lebih waspada.
2- saya bertanggungjawab dengan wang saya
3- kalau tak kerana ditipu teruk, saya takkan.buat bisnes online ni sungguh2 dan takkan.sampai ke level ni.
4- kalau ada orang datang dan minta saya invest kemudian, saya akan dapat bla bla bla bla setiap bulan .. 200% saya takkan beri. sebab saya rela susah payah sendiri dari mengharapkan income datang senang2. Even kalau saham pun, biar saya sendiri belajar dan buat daripada saya bagi orang dan kemudian tunggu ja pulangannya.

kalau ada pun memang black n white wajib ada.
inilah antara sebab saya memaafkan dia.
dan kalau dia baca status ini.

Terima kasih kerana pernah menipu saya.

saya harap jawapan ini menjawab persoalan saudari yang bertanya

Bila Suami/Tunang/ kekasih partner bisnes kita.


Saya bukanlah background family berbisnes. Orang yang bertanggungjawab membuatkan saya terjebak dalam berniaga adalah syam.󾌲

Bermula daripada kami couple , dia galakkan saya berniaga dalam kolej dulu dan nak tau apa benda pertama yang disuruh jual masa tu?

KERONSANG!

󾌱

Yang bestnya, saya simpan dalam bilik ja, sampailah membe yang kepochi sikit masuk bilik nampak, dia tolong riuhkan dekat orang lain󾌱󾌱󾌱 kemudian barulah saya berani sikit sikit.

Sales mmg saya tak sentuh masa tu, saya bagi sepenuhnya pada syam, saya hanya bantu ja sebab masa tu syam belum dapat kerja tetap.

Dan dia masukkan sepenuhnya profit tersebut dalam tabung kahwin ☺️☺️☺️

Sekejap ja tempoh jual keronsang tu sebab saya taknak dah, orang pakat panggil "mar keronsang"󾍄

bila dah bertunang, saya bagi idea untuk kerja partime sedangkan saya dah pun kerja sebagai nurse dan syam pun dah kja di TNb. Syam bantah untuk kerja partime dan suggest meniaga.

"sekali lagi No!"

󾌳󾌲󾌳

Mungkin dah memang dijodohkan untuk berbisnes, masa ni la saya terjebak dalam MLM tanpa pengetahuan dia dan bila dah dapat tau last2 dia jadi downline saya󾌪

Bila bisnes mlm sekali, saya banyak tengok contoh upline yang sama2 sekali husband n wife . Syam banyak sokong saya walaupun banyak meeting dia tak hadir󾌱

Namun, langit tak sentiasa cerah. Saya memang tak bergaduh besar dengan syam sepanjang kami tunang, namun akibat Saya masuk MLM dan buat loan tanpa tanya pendapat dan tanpa pengetahuan dia, rupanya ada tersimpan sakit dalam hati dia.

Saya masih ingat di saat dia minta saya stop dulu buat MLM sebab tempoh nak kahwin kami tak lama dah dan sales saya semakin drop. Dan ada satu hari dia plan berjumpa dengan insan yang dia percayai untuk minta bantuan dalam bidang bisnes.

Apa yang saya ingat adalah, dia meluahkan segalanya ketakpuashati pada saya kepada orang dipercayainya dihadapan saya sehingga saya menangis teresak2.

Sejak dari hari tersebut saya sendiri ada tersimpan sakit hati dalam diri.

Tambahan pula, kami ditipu pula dengan insan yang dipercayainya itu dan ia melibatkan duit saya.

Kami sedar ditipu bila kami dah berkahwin. Bila diri masing2 ada something dalam hati yang tak puas hati sejujurnya ia melibatkan rumah tangga.

Belum cukup setahun kami berkahwin, hampir setiap minggu bergaduh dan masing2 malas nak memujuk. Kenapa saya cerita ni?

Saya nak pasangan yang baru kahwin tau, sebelum dan selepas kahwin tak sama! Syaitan akan tetap menghasut kita. Terutama bila dalam hati kita masih ada tak puas hati, rasa sakit hati, salahkan orang , ia lagi senang mengganggu hubungan suami isteri dan semestinya bila jadi macam ni, Ingat rezeki senang nak masuk?

Hari yang betul2 kami berdamai dan lepaskan apa yang tersimpan dalam hati adalah ketika IMKK 2013. Sales saya tak mencanak naik lepas tu, namun saya dapat kebahagiaan dalam hubungan.

Sejak kes MLM dulu, setiap apa produk saya nak jual, saya akan explain dulu pada syam. Bukan sebab dia nak bagi modal ke apa. Tapi saya nak restu. Saya nak dia tahu kenapa saya nak buat tu dan apa impian saya.

Apa yang penting bagi saya dalam dapatkan keredhaan suami untuk berbisnes adalah "comunication" . Setiap hari dia balik kerja, saya akan ceritakan progress bisnes saya, contohnya sales macam mana, banyak ke barang pos, ada masalah ejen ke, dan kadang kala dia akan bagi idea untuk selesaikan masalah saya.

Ketika saya berniaga dari rumah sorang2, saya banyak juga menerima pm isteri2 yang suami tak sokong dia nak buat bisnes dan ada yg suami dia tak tau pun apa dia jual󾌱.

Masa tu saya start banyak bersyukur kerana at least syam tak macam tu, walaupun dalam hati masa tu kan best kalau sama2 buat bisnes sekali.󾌱 Sebab saya banyak tengok contoh2 yang berbisnes suami isteri dan sangat berjaya contohnya felinna & rafie, kak anis& abg junaidi.

Tips saya untuk dapatkan keredhaan suami adalah "bercerita" . Ramai isteri aspek, "ala takkan tak faham kot suami aku ni"

suami plak anggap "isteri aku ni paham kot"

Paham apa bendanya kalau masing2 tak luahkan apa benda yang nak isteri faham?

Sebab kes ni la banyak salah faham akan berlaku.Saya dulu sampai dalam akaun saya ada berapa pun saya update pada suami. Dan saya siap bagitau apa saya nak buat dengan simpanan tu.

masa syam masih bekerja, dia pernah luahkan pada saya, dia nak saya ada di saat dia balik rumah. Isteri2 sekalian, kita memang surirumah yang hebat bila berbisnes dan sangat masyuk. Namun apabila suami kita bekerja, dia bukan nak apa sangat, di nak bila dia balik atau tengah tengok tv, kita duduk satu sofa dengn dia dan teman dia ja.

Time2 yang bagus untuk komunikasi dengan suami dan korek apa yang dia nak adalah ketika mood dia ok atau tenang . Kalau saya biasanya sebelum tidur ketika tengah lali , atau ketika travel dalam kereta, atau ketika bercuti 󾌵

setiap orang mungkin masa berlainan, masa ni lah masa terbaik bagitau apa yang kita nak .Saya selalu juga akan pesan pada suami doakan kejayaan saya dan Impian saya tercapai terutamanya sebelum dia pergi semayang jumaat.

Dan sekarang bila sama2 berbisnes ada perkara yang lebih besar untuk kami selain komunikasi iaitu persefahaman. Namun Alhamdulillah, ilmu ni kami mula belajar sama2 sebelum syam resign dan fokus bisnes sama2.

Ilmu kenali diri ini wajib suami isteri belajar, bukan salah seorang saja. Kalau diri kita , kita tak cukup kenal sukar untuk kita nak memahami pasangan kita terutamanya.

Dalam bisnes suami isteri dua perkara penting bagi saya adalah komunikasi dan persefahaman. Persefahaman takkan dapat tanpa ilmu dan komunikasi.

Jujur, kami tiada terlalu korporat ketika di ofis, sebab saya sama macam apa yang dikongsikan elle dan zada, boleh ke kalau kat opis bergaduh, kemudian balik rumah nak buat baik? sangat susah bagi kami. so kami kena ok di opis, ok di rumah, kalau ada yang tak ok kena setle cepat2, sebab ia akan ganggu tugas kerja dan mood.

Honestly, suami takkan sama seperti kita! Dia adalah pelengkap kita !

Maksudnya kekurangan kita, kelebihan dia, kekurangan dia adalah kelebihan kita. Bayangkan bila ia bergabung dan meletops?

tahun 2014 ketika saya bisnes sorang2 dirumah nak achieve 500k setahun pun rasa tak tau nak perah otak kot mana󾌱󾌱󾌱

Tahun 2015 bila kmi fokus berbisnes sekali, brain storm. Alhamdulillah kami achieve 1.4m!

3 kali ganda berbanding bisnes sorang2.

Pesanan saya daripada kisah saya adalah

1- komunikasi , belajar bercerita dengan suami, dan suami bercerita kepada isteri serta belajar juga kalau boleh cara bercakap yang bberkesan󾌳

Means kalau suami tu garang macam singa, belajar cakap guna ayat NLP, pukau suami utk perkara baik tak pa󾍇

Saya memang tak banyak cakap dengan orang luar, tapi dengan suami saya boleh cakap non stop󾌲󾌲󾌲

2- Persefahaman, Elakkan tanam dalam diri"takkan tak faham2 lagi?" "takkan tak tau kot"

sebab ni lah yang akan jdi pergaduhan nanti .

3- Solat Berjemaah , setiap hari kena ada satu waktu berjemaah, kalau tak setiap hari, setiap minggu, kalau tak setiap minggu, setiap bulan.

Atau bila nak baca quran/ yasin,duduk baca bersama2 suami.

4- Belajar dan fahami character suami. Best ilmu sebegini sebab ia bukan sekadar tarikh lahir sebenarnya, tapi kita boleh tau macam2 termasuklah kenapa suami aku ni jenis tidur macam ni󾍇

5- Dalam bisnes, ada tugas masing2 dan kalau ada salah tegur dengan cara yang baik. Macam mar,memang mar jaga marketing dengan sales & finance.Syam akan jaga operation,admin, dan hr. Tapi apa2 keputusan kami tetap akan berbincang dan bila ada marketing strategy akan presen juga kat dia untuk dia tau.

6- Keberkatan, Apa saja kita buat, kita nak keberkatan daripada Allah. Berusaha buat apa yang Allah nak, dan berusaha tinggalkan apa yang Allah larang. kami akan ingat mengingati dan akan ada komunikasi untuk perbaiki dan tingkatkan kualiti iman kami.

saya harap perkongsian panjang berjela ini mendapat manfaat pada semua 󾌵

Doakan kami semoga bisnes semakin maju 2016 ni dan impian kami dimakbulkan dengan mudah















 
Copyright © marziana shukri | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in